donderdag 31 januari 2008

Marc Bogaert is het noorden kwijt

Wat iedereen al langer zag aankomen is in Staden een feit geworden. Open VLD scheurt zich af van de lijst samen en vormt een eigen fractie binnen de gemeenteraad. Deze keuze was, volgens mijn inzien een noodzaak: het vele kleuren tellende samen was immers te wispelturig om de kiezers te kunnen bekoren. Vooral enkele onafhankelijken blaasden het ene moment rood en hat andere moment blauw waardoor de Stadense kiezer even de weg kwijt was. Binnen de samenfractie kon Open VLD, een sterk blok met een grote achterban in Staden, zich de laatste weken niet meer profileren en besliste daardoor om op te stappen. De omstandigheden van de laatste maanden maakt deze keuze nog logischer. Eén van de onafhankelijken, zo noemen ze zichzelf toch, nam een dubbele mandaat op, iets wat via bedriegelijke praktijken werd bewerkstelligdt. Zo kregen de onafhankelijken een, onverdiende, grotere invloed in de gemeenteraad wat ten koste kwam van een politieke en liberale verjonging. De tegenwerking van de niet-liberalen in de ‘samen’ rangen en hun wispelturige stemgedrag waren dan ook voldoende voor ons als liberalen om onze conclusies te trekken. Een keuze die ik ten zekerste ondersteun. Ik was namelijk van mening dat de onverschilligheid en de slechte werking van verschillende van de samen-leden een barriere vormde om een echte liberale politiek te voeren. Het feit dat we nu een eigen fractie vormen in de gemeenteraad veegt deze problemen uit de weg. Ik kan dus deze afscheiding alleen maar toejuichen en als eerste opvolger voor de gemeenteraad hoop ik in de volgende jaren de rangen te kunnen versterken.

Wat mij echter wel enorm ergert is de verkeerde vaststellingen die gemaakt worden door de heer Marc Bogaert in de media. We wisten natuurlijk al langer dat er niet al te veel waarheid moet worden verbonden aan de uitspraken van de onafhankelijken, maar wat de Stadense inwoners deze week hebben moeten lezen slaat toch alles. Marc beweert dat het de liberalen in de fractie waren die een wispelturige houding aannamen. Dat is ten zeerste onwaar of zeker en vast sterk overdreven, aangezien het net de onafhankelijken in de fractie zijn, waarvan de Stadense inwoners nauwelijks weten wat ze eraan hebben. Eens zijn ze liberaal, anders socialist, en wanneer neutraliteit hen het beste uitkomt blijken ze onafhankelijk. Zolang ze met deze strategie stemmen konden ronselen hielden ze weinig tot geen rekening met de consequenties van deze immorele praktijken. Dat Open VLD wispelturigheid kan aangemeten worden steunt dan ook vooral eerder op de werkwijze van de onafhankelijken. De recente toenadering tussen Open VLD en VVDS is een omstandigheid die vooral de liberalen in Staden aanbelangt, dat Bogaert ook hier niet laat van gerichte uitspraken te doen getuigd dan ook niet van veel respect.

De meest onzinnige stelling in de uitlatingen van Bogaert was de volgende: ‘we verwachten wel dat de mandaten terug ter beschikking komen van Samen’. Ik ben nu nog tot op zekere hoogte overtuigd van de intelligentie van de heer Bogaert; dat hij echter zo’n uitspraken doet kan ik niet begrijpen. Het is immers wettelijk gezien ieders recht om uit een fractie of kartel te stappen zonder mandaten te moeten afstaan. Wanneer we alles dan ook op een rijtje plaatsen is de vraag of het net niet Samen is dat nog één mandaat moet afstaan aan Open VLD. Dat zou immers de meest consequente manier van doen zijn. En ja, het is waar dat Open VLD de mandaten binnenhaalde onder vlag van Samen, maar de vraag is natuurlijk wie nu het eigenlijke Samen is: 13 van de 21 mensen op de lijst profileerden zich immers onder naam van Open VLD en dat heeft ons, liberalen, het overwicht in de lijst Samen. Dat Open VLD zich afscheurt van de lijst Samen zal grotere consequenties hebben dan de heer Bogaert aanduidt. Immers, is het niet onze Open VLD voorzitter die met 1040 stemmen de hoogste score behaalde. Waren het niet ook de jonge liberalen die zeer goede scores neergezet hebben. Bart Bostoen kwam erdoor in de OCMW-raad en Francesco Vanderjeugd werdt zelfs fractieleider in de gemeenteraad. 6 van de 10 personen die het meeste stemmen binnenhaalden op de samenlijst waren van VLD-signatuur. Cijfers die door Bogaert vervormt worden zonder enige terughoudendheid. Zijn stelling dat Open VLD inhalerig zou zijn geweest bij de verdeling van mandaten is dan ook volkomen onwaar. Dat de onafhankelijken rijkelijk meegeprofiteerd hebben van een campagne die voor 75% op de schouders van Open VLD viel, toont verder aan hoeveel dankbaarheid ze kunnen of willen tonen. Een beetje correctheid van hun zijde mochten we dan ook niet verwachten.

De onafhankelijken proberen ons, liberalen, zwart te maken en schilderen ons af als onbetekenend. Mij kunnen ze met zo’n uitspraken niet ongerust maken. Open VLD is in Staden een zeer hecht blok; met 200 leden en talrijke liberale zijverenigingen kan aangetoond worden dat er in deze gemeente zowel vraag als nood is aan meer liberalisme. Dat Jong VLD de laatste jaren enorm is gegroeid verzekert onze fractie verder van politieke en vooral ideologische opvolging. Beter nog; het zijn vooral de liberalen in Staden die zorgen voor de politieke inhoud. Ga maar na: politieke debatten, burgerkranten, enz… wie anders is zo actief als de Stadense liberalen…

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Schitterende reactie Jürgen!

Misschien iets voor Jong VLD Staden om mee naar buiten te komen, maar laten we eerst het artikel afwachten die vanavond in "De Weekbode" zou moeten staan. Ik ben eerder bang van dat artikel die hoogswaarschijnlijk meer negativisme zal uitstralen. We horen het nog wel...

jurgen zei

Mjah, negativisme niet echt, wel nog meer onwaarheden vanwege Marc Bogaert. Hij beweert dat wij als Open VLD niet mochten klagen binnen de context van Samen aangezien Geert Moerkerke het lijsttrekkerschap en wij een tiental plaatsen op de lijst kregen. Nonsens, het feit dat Geert lijsttrekker werdt inplaats van Marc steunt op het feit dat de resultaten van Marc in 2000 ondermaats waren ten opzichte van deze van Geert. En dat wij een tiental plaatsen krgen op de lijst is net omdat de socialisten en de onafhankelijken niet voldoende kandidaten aanbrachten om hun plaatsen op de lijst te vullen. Ze hebben niet echt een achterban om uit te putten maar dat wil Marc de burger natuurlijk niet vertellen. Dat hij nog eens stelt dat het net de liberalen zijn die de vergaderingen vroegtijdig verlieten is natuurlijk ook niet waar. De vergaderingen waar hij naar verwijst waren immers onofficieël en juist samen geroepen door Marc terwijl de fractievoorzitter dat in feite moet doen.

Ik vindt deze reacties van Marc laag bij de grond en vraag mij af waarom de media deze nonsens verspreid.

Anoniem zei

Wat een progressieve spelling over de gehele site! werdt met dt....

jurgen zei

Inhoud is belangrijker dan vorm. Maar als het natuurlijk echt niet meer leesbaar wordt wil ik anders wel rekening houden met die dt's. Ik ben dan ook maar technisch gevormd, daar maken ze er allemaal niet zo'n probleem van. En mijn artikel over onderwijs moet je ook eens lezen. Misschien ben ikzelf wel niet de oorzaak van mijn onwetendheid :)
Bedankt voor de reactie.

Anoniem zei

zeer goed geformuleerd!
Dit artikel vat alles mooi 'samen'

ik hoop dat de de jonge liberalen snel herenigd worden in de gemeenteraad, wie weet nog deze legislatuur, om eindelijk werk te kunnen maken van een vrij, en liberaal Staden,

Succes!
b.

Unknown zei

Toch even duidelijk stellen dat er verschillende mensen zijn die de naam Marc Bogaert dragen. Ik ben er één van en heb niets met de gemeentepolitiek van Staden te maken.

Echter, titels 'Marc Bogaert is het noorden kwijt' zouden potentiële werkgevers wel eens op het verkeerde been kunnen brengen als ze op m'n naam googlen.

Wat je meningsverschillen ook zijn, blijft ten allen tijde respectvol voor elkaar.

Marc Bogaert